![](https://static.wixstatic.com/media/d9d8b2_2e70577ea1af4de4b0a88cc9a1273563.jpg/v1/fill/w_1920,h_1080,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/d9d8b2_2e70577ea1af4de4b0a88cc9a1273563.jpg)
Oorzaak en gevolg
Symptomen
Aan de onderstaande symptomen kunnen artsen vaststellen dat iemand sepsis heeft:
De lichaamstemperatuur van de patiënt is hoger dan 38°C of lager dan 36°C ook is de hartfrequentie hoger dan 90 slagen per minuut, de ademfrequentie is hoger dan 20 slagen per minuut en de leukocyten(witte bloedcellen) zijn hoger dan 12x109/L of minder dan 4 x109/L. Als er bij een patiënt 2 of meer van deze symptomen aanwezig zijn wordt er een onderzoek gedaan of er sepsis aanwezig is bij de patiënt.
Oorzaak
Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren.
Het is een reactie van het lichaam op een infectie dat zich uit in koorts, een lage lichaamstemperatuur, een snelle ademhaling of een snelle hartslag.
Dit worden ook wel de SIRS criteria genoemd (Systemic Inflammatory Response Syndrome). Als 2 of meer van deze aspecten aanwezig zijn is er een kans op sepsis.
De criteria zijn recent in Amerika aangepast. Er is nu namelijk besloten dat een orgaansysteem er aangetast van moet zijn. Een voorbeeld hiervan is dat je nieren niet meer goed werken.
Sepsis komt vooral voor bij hele jonge kinderen dus kinderen die net geboren zijn en bij mensen boven de 75 jaar. Op de kinderleeftijd neemt de kans op sepsis heel erg af en naarmate je ouder wordt neemt deze kans weer toe. Dit komt vooral omdat de net geboren kinderen en oudere mensen een lager afweersysteem hebben.
De kans op sepsis kan ook vergroot worden door een operatie of de aanwezigheid van lichaamsvreemd materiaal zoals een infuus, kunstprothese of urinekatheter. hierbij is een goede hygiëne erg van belang. Als dat niet zo is kunnen er namelijk makkelijk bacteriën naar binnen komen waardoor er een sepsis kan ontstaan.
Risicogroepen
Sepsis komt voornamelijk voor bij mensen die jonger zijn dan 4 jaar oud en bij mensen ouder dan 70 jaar. Ook is in de grafiek hiernaast te zien dat sepsis vaker bij mannen voorkomt dat bij vrouwen.
Mensen met kanker of aids hebben ook een grotere kans op het krijgen van sepsis. Bij mensen die aids of hiv hebben ligt het vooral aan het verzwakte afweersysteem. Het afweersysteem is bezig met het bestrijden van hiv/aids waardoor andere ziektes, zoals sepsis makkelijker kunnen toeslaan.
Septische Shock
Sepsis is een infectie gecombineerd met één of meer van de SIRS criteria. Een ernstige sepsis is sepsis gecombineerd met een orgaandisfunctie. Daarnaast heb je ook nog een septische shock.
Dit is sepsis gecombineerd met een orgaandisfunctie en een te lage bloeddruk.
Een septische shock wordt veroorzaakt door cytokinen ter bestrijding van een infectie en door toxinen wat geproduceerd wordt door sommige bacteriën. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden. Dit heet dilateren. Dit zorgt voor een daling van de bloeddruk waardoor de bloedtoevoer naar organen afneemt.
Vaak zijn de eerste aanwijzingen voor septische shock verwardheid en verminderde geestelijke alertheid. Deze symptomen kunnen al 24 uur of langer voordat de bloeddruk daalt duidelijk worden. Andere vroege symptomen zijn onder andere koude rillingen, een snelle stijging van de lichaamstemperatuur, een warme rode huid, een snelle krachtige pols, een zeer snelle ademhaling en een bloeddruk die nu weer stijgt en dan weer daalt. De urineproductie neemt ook af.
Weefsels met een slechte bloedtoevoer geven een overmaat aan melkzuur af aan de bloedbaan. Hierdoor wordt het bloed zuurder, waardoor veel organen slecht gaan functioneren. In een later stadium daalt de lichaamstemperatuur vaak. Als de septische shock verergert, kunnen verschillende organen uitvallen.
Om vast te stellen of iemand een septische shock heeft kun je een bloedonderzoek doen. Hierbij kijk je naar de hoeveelheid witte bloedcellen. Bij een infectie gaan de witte bloedlichaampjes namelijk heel erg omhoog. Echter kan het ook zo zijn dat de hoeveelheid witte bloedlichaampjes minder wordt doordat de witte bloedcellen naar de infectie gaan.
Verder kun je ook kijken naar de zuurstofconcentratie, de hoeveelheid melkzuur en een verhoging van de afvalproducten in het lichaam.
Ernstige sepsis
Een ernstige sepsis is het gevolg van een normale sepsis. Bij een ernstige sepsis heeft de patiënt last van orgaandisfunctie, dit houdt in dat één of meerdere organen van de patiënt deels of geheel uitvallen. En er ontstaat hypoperfusie, de organen krijgen niet voldoende bloed of verder te functioneren. Ernstige sepsis wordt ook wel severe sepsis genoemd.
Lijnsepsis
Lijnsepsis is een vorm van sepsis die ontstaat als er een infectie van een intravasculaire katheter plaatsvindt. De kans dat een patiënt overlijdt aan lijnsepsis hangt af van de behandeling, is de behandeling op tijd succesvol voltooid dan is de overlevingskans hoger. Meestal wordt antibiotica gebruikt voor de behandeling tegen lijnsepsis. Het nadeel hiervan is dat de artsen zeker moeten zijn dat het nodig is want de kans dat bacteriën resistent worden is aanwezig.
Gevolg
Een bloedvergiftiging begint vaak met een lokale infectie waarbij de klachten afhankelijk zijn van de locatie. Bij een longontsteking horen de klachten van hoesten en ademnood en bij een blaasontsteking horen de klachten van pijn bij het plassen en dat je vaak kleine hoeveelheden plast.
Als er bloedvergiftiging optreedt dan zijn de gevolgen daarvan vaak dat je erg moet rillen, koorts hebt, je misselijk voelt, je moet overgeven en dat je diarree hebt.
De combinatie van orgaanfalen is per patiënt anders. De een krijgt longfalen en moet beademt worden in combinatie met een lage bloeddruk die bloeddruk verhogende medicijnen moet krijgen. De ander krijgt een nierdisefficiëntie waardoor de patiënt gedialyseerd moet worden in combinatie met stollingsstoornissen.
Bij de meeste patiënten zie je dat alle organen weer herstellen. Dit kan echter een aantal weken tot een aantal maanden duren.
Er zijn ook lange termijn problemen. Er zijn namelijk net onderzoeken uit die laten zien dat bijvoorbeeld bij mensen die een nierschade hebben gehad weer helemaal hersteld zijn maar als je ze drie jaar later weer onderzoek merk je dat deze mensen toch nog een hogere kans hebben om dialyse patiënt te worden.
Er is blijkbaar toch wel schade aan de nieren terwijl dit in het begin helemaal hersteld zou zijn, de reserve is wel gehalveerd. Kortom, de organen herstellen wel maar als je er beter naar kijkt zie je wel dat mensen er langdurige schade aan overhouden.
![](https://static.wixstatic.com/media/d9d8b2_51bb9d9140db431e9a67834dae8b7b64.png/v1/fill/w_298,h_255,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/d9d8b2_51bb9d9140db431e9a67834dae8b7b64.png)
SIRS
![](https://static.wixstatic.com/media/d9d8b2_a214e36d40624039a2489c28793d5b6f.png/v1/fill/w_317,h_278,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/d9d8b2_a214e36d40624039a2489c28793d5b6f.png)
![](https://static.wixstatic.com/media/d9d8b2_ebe9513ff4b84d64b8475f63d703a4b9.jpg/v1/fill/w_233,h_311,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/d9d8b2_ebe9513ff4b84d64b8475f63d703a4b9.jpg)
Dokter Arthur van Zanten geeft hier een voorbeeld van: ‘’Als je een tijdje ziek geweest bent en daarna weer beter wordt, is je conditie minder goed maar kan je wel lopen. Dus het antwoord op de vraag of je nadat je ziek bent geweest meteen kan lopen is ‘ja’. Maar als je er beter naar gaat kijken en iemand die net beter is geworden een coopertest laat doen, dan loopt diegene minder dan normaal.’’ Het hangt er dus van af hoe goed je er gaat naar kijken en dan zal je toch wel zien dat er restanten van die ziekte overgebleven zijn.