top of page

Onderzoek 'Surviving sepsis campaign

Onstaan 'Surviving sepsis campaign'

Er is veel onderzoek gedaan naar sepsis, maar het voornamelijkste doel om het overlijdenspercentage te laten dalen werd nog niet bereikt. Daarom werd er een campagne opgericht, deze heet ‘Surviving Sepsis Campaign’.

Het doel van deze campagne was om internationale richtlijnen te creëren, met de beste behandelingen om het overlijdenspercentage flink te laten dalen. Het doel was om in 5 jaar (van 2009 tot 2014) het overlijdenspercentage te laten dalen met 25%. 

 

Methode

Sepsis wereldwijd bekend maken, zorgen dat iedereen ervan weet en daardoor te zorgen dat mensen sneller aan sepsis denken als ze symptomen van sepsis hebben. Ook moet de diagnose van sepsis verandert worden, er zijn bundels gemaakt die wereldwijd gebruikt worden. Er moeten mensen gespecialiseerd worden in sepsis, mensen die precies weten wat ze wanneer moeten doen. De intensive care moet verbeterd worden en er moeten internationale richtlijnen opgesteld worden.  

 

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan in Nederland, met ziekenhuizen die de bundels gebruiken en ziekenhuizen die de bundels niet gebruiken. Uit dit onderzoek is gebleken de overlijdenskans in de ziekenhuizen die de bundels gebruikt hebben met 20% heeft afgenomen.

 

Onderzoek bij huisartsen

Er wordt nu een onderzoek gedaan bij 2000 patiënten in Nederland.

Hierbij wordt er thuis gekeken of er iemand een infectie heeft en een van de SIRS criteria. Als dat zo is wordt er thuis antibiotica gegeven en de patiënt wordt vervolgens meteen met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Dit bespaard een half uur/uur bij de behandeling.

 

Zo ontstaan er twee groepen, namelijk de mensen die al thuis antibiotica krijgen en dan naar het ziekenhuis gaan en de mensen die pas in het ziekenhuis antibiotica krijgen. In dit onderzoek worden deze twee groepen met elkaar vergeleken om te kijken of het goed is om al thuis antibiotica te geven of pas in het ziekenhuis. Als je thuis al antibiotica geeft kan dit overbodig zijn door een verkeerde diagnose. In het ziekenhuis is er maar een kleine kans dat er een verkeerde diagnose kan worden gegeven aangezien er daar foto’s kunnen worden, bloedonderzoek kan worden verricht etc.

 

Expert: Arthur van Zanten

 

Achtergrond

Dokter Arthur van Zanten volgde zijn opleiding geneeskunde aan de Erasmus universiteit Rotterdam. Hij is werkzaam geweest in drie ziekenhuizen: St. Clara Ziekenhuis, Dijkzigt Ziekenhuis, AMC. Sinds 1998 is hij werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei als Internist- intensivist, waarnemend hoofd en opleider en medisch manager.

Zijn aandachtsgebieden en onderzoeksfocus liggen op het gebied van voeding en sepsis.  

Hij heeft inmiddels 129 publicaties op zijn naam.

 

Onderzoek

Arthur van Zanten heeft aan de basis gestaan van de Surviving Sepsis Campaign in Nederland. Omdat sepsis de meest voorkomende doodsoorzaak is op de IC is het nodig dat het sterftepercentage heel erg daalt. Door de bundels die gecreëerd zijn door Nederlandse onderzoekers onder leiding van Dr. Arthur van Zanten is het sterftepercentage in 3,5 jaar met 16,7% gedaald.

 

 

 

Wij willen Dr. Arthur van Zanten hartelijk bedanken voor het beantwoorden van onze vragen waardoor we inzicht hebben gekregen in het onderwerp sepsis en daarmee onze website hebben kunnen vullen.

© 2023 by Natural Remedies. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • b-googleplus
bottom of page